Pro Loco: feste e sagre

In juli en augustus lijkt het wel of elk dorp iets te vieren heeft. Je hebt het vast wel eens gezien als je eerder in Italië op vakantie bent geweest. Muren, viaducten en billboards volgeplakt met aanplakbiljetten. Dit is dé manier van de locale verenigingen om kenbaar te maken dat er feest wordt gevierd.

Deze feesten, de zogeheten “feste e sagre”, zijn een welkome afwisseling in het dagelijks leven van de Italianen zelf. Meestal worden deze feesten georganiseerd door de Pro Loco van het dorp. Pro Loco is een Latijnse uitdrukking die ruwweg vertaald kan worden als “ten gunste van de plaats”. Bijna ieder dorp heeft een Pro Loco die de directe omgeving wil promoten. Deze dorpsvereniging bestaat uit vrijwilligers die gedurende het jaar feesten organiseert voor de lokale bevolking. Altijd met muziek, wijn en eten. Men eet aan lange tafels en in de grote keuken zijn de vrijwilligers bezig met het bereiden van de gerechten. Als toerist ben je ook zeker welkom op deze feesten en de Italianen vinden het leuk om je te ontmoeten.

Soms hebben deze feesten ook een thema en meestal gaat dat dan om een lokaal produkt. Bijvoorbeeld Barbera (wijnsoort), Polenta (maismeel), Robiola (geitenkaas) of een feest als dank voor een goede oogst, zoals die van de hazelnoot, kastanje, funghi en truffel.

Ferragosto

Het woord Ferragosto is afgeleid van de Latijnse term Feriae Augusti, dat men als 'rust van Augustus' kan vertalen. Het is ook dankzij deze keizer Augustus dat Ferragosto sinds 18 voor Christus bestaat. In de tijd van het oude Rome bestonden er al feestdagen in de maand augustus, waarvan het doel was de oogst te vieren en daarmee ook het einde van een zware werkperiode. Ferragosto, op 15 augustus, was het startpunt van een langere rustperiode. Een deel van de naam is te herleiden uit het woord: feriae, wat vakantie betekend. Deze rustperiode was niet alleen voor de mens bedoeld, maar ook dieren als ezels en ossen mochten rusten; ze werden zelfs behangen met bloemenslingers. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden.

Vanaf de zevende eeuw na Christus geeft Italië ook een religieuze betekenis aan Ferragosto, namelijk de Maria-Tenhemelopneming. Men herdenkt op deze dag het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen.

Tegenwoordig is Ferragosto nog steeds een belangrijke dag voor de Italianen. Op deze nationale feestdag is iedereen vrij en staat het openbare leven even helemaal stil. Winkels zijn gesloten en restaurants of gesloten of al maanden van tevoren volgeboekt. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad, waarbij het Mariabeeld in het middelpunt van de belangstelling staat. De dorpelingen komen samen om te genieten van een uitgebreid buffet en de dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest en soms zelfs een vuurwerkshow. Daarnaast trekken veel Italianen eropuit om een dagje door te brengen aan zee of in de bergen met familie en vrienden. Als de feestdag midden in de week valt, is dit voor velen een goed excuus om er een “ponte” van te maken, dat wil zeggen dat ze een ‘brug’ slaan met het weekend door er een paar dagen aan vast te plakken. Voor veel mensen is Ferragosto dus het begin van een vakantie en traditioneel wordt deze gehouden aan de kust. Het is daar dan ook altijd erg druk rond deze tijd.

Feesten in de omgeving

Bezoek de diverse facebook pagina’s van de proloco’s in de omgeving: Proloco Mombaldone, Proloco Roccaverano, Proloco Montechiaro d’Acqui, Proloco Ponti, Prolocoa Monastero Bormida, Proloco Bistagno, Proloco Merana, Proloco Casteletto d’Erro.

Verder vind je ook meer informatie over feesten op de site van het toerisme buro van Acqui Terme: www.turismo.comuneacqui.it

Op onze facebook en instagram pagina (puurpiemonte) plaatsen we regelmatig berichten over de feesten in de omgeving.

Vorige
Vorige

Stranden

Volgende
Volgende

Canelli